Eiwit: Waar zit het in?

Paragraaf voortgang:

We maken onderscheid tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn eigenlijk de beste eiwitten, omdat ze alle aminozuren (oftewel alle kleuren ‘legoblokjes’) bevatten die we nodig hebben. Bij plantaardige voedingsmiddelen is dat meestal niet het geval. Vaak zijn bij plantaardige voedingsmiddelen de aminozuren in ongunstige verhoudingen aanwezig, bijvoorbeeld heel veel ‘legoblokjes’ van dezelfde kleur en veel kleuren die helemaal niet aanwezig zijn.

Dierlijke bronnen zijn:

  • vlees
  • vis
  • gevogelte, zoals kip
  • melk(producten)
  • kaas
  • eieren

Vlees is het rijkst aan eiwit: 20 tot 30%. Vis scoort ook goed.

Plantaardige bronnen van eiwitten zijn:

  • noten
  • paddenstoelen en producten die hiervan zijn gemaakt
  • peulvruchten, zoals bonen en linzen. Deze bevatten echter ook veel koolhydraten.
  • graanproducten