Koolhydraten: wat zijn het?

Paragraaf voortgang:

Koolhydraten zijn voedingstoffen die het menselijk lichaam gebruikt als energie. Ze zijn grofweg onder te verdelen in 2 groepen:

  1. Enkelvoudige koolhydraten: worden vaak kortweg suikers genoemd. Ze bestaan uit één of twee moleculen en jouw lichaam zet ze zeer snel om in glucose. Glucose of druivensuiker is de belangrijkste energiebron van onze lichaamscellen. Enkelvoudige koolhydraten worden ook wel snelle koolhydraten genoemd omdat ze vrijwel direct in je bloed beschikbaar zijn.
  2. Complexe koolhydraten: complexe of meervoudige koolhydraten zijn verder onder te verdelen in:
    • verteerbare koolhydraten of zetmeel: deze bestaan uit een soort ketting van meerdere suikermoleculen. Ze staan ook wel bekend als langzame koolhydraten omdat ze eerst moeten worden opgeknipt naar enkele suikermoleculen voordat ze in je bloed beschikbaar zijn
    • niet-verteerbare koolhydraten of voedingsvezels: voedingsvezels (kortweg vezels) is de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. Voedingsvezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.