Samenvatting

Paragraaf voortgang:

Je bent nu aan het einde van de module Voedingsleer in een Notendop gekomen. In deze module heb je het volgende geleerd.

Voeding bevat 3 soorten macronutriënten, namelijk koolhydraten, eiwitten en vetten.

  1. Koolhydraten: worden in je lichaam gebruikt als brandstof en zijn onder te verdelen in:
    • Enkelvoudige koolhydraten (ook wel ‘snelle koolhydraten’):
      • worden snel als glucose in je bloed opgenomen
      • zitten in bakkersproducten, snoep, suiker
    • Complexe koolhydraten (ook wel ‘langzame koolhydraten’)
      • worden langzaam als glucose in je bloed opgenomen
      • zitten in groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten
  2. Eiwitten:
    • worden in je lichaam gebruikt als bouwstof en brandstof
    • worden ook wel proteïnen genoemd
    • bestaan uit ‘kleinere brokjes’ die we aminozuren noemen
      • er zijn 22 verschillende aminozuren
      • je lichaam kan 13 aminozuren zelf maken
      • 9 aminozuren krijg je via voeding binnen: de essentiële aminozuren
    • van de aminozuren maakt je lichaam zelf allerlei noodzakelijke eiwitten (o.a. voor weefsels, organen en hormonen)
    • Zitten in dierlijke producten (vlees, vis, gevogelte, ei, zuivel).
    • Plantaardige eiwitten zitten in noten, paddenstoelen, peulvruchten en graanproducten.
  3. Vetten

Vetten zijn onder te verdelen in:

  • verzadigde vetten:
    • zitten vooral in dierlijke producten:
      • verzadigd vet uit zuivel is niet schadelijk voor je gezondheid
      • verzadigd vet uit vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid
    • zijn hard bij kamertemperatuur
  • onverzadigde vetten: hebben positieve invloed op gezondheid
    • omega 3: zitten in o.a. vis, lijnzaad, noten.
    • omega 6: in plantaardige olie zoals maisolie, zonnebloemolie, sesamolie
    • omega 9: wordt ook door et lichaam zelf gemaakt. Zit o.a. in olijfolie
  • Transvetten:
    • natuurlijke transvetten: zitten in kleine hoeveelheden in vet van herkauwers en zijn niet schadelijk voor de gezondheid
    • chemische transvetten: ontstaan door het harden van plantaardige olie. Ze zijn zeer slecht voor de gezondheid. Zitten vooral in bakkersproducten.