Metabole screening; zo pakken we chronische ziektes bij de bron aan.

Wat is metabole disfunctie en hoe meet je dat? Yvo Sijpkens, internist en adviseur van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, bespreekt deze onderwerpen aan de hand van het thema; metabole screening.

Obesitas, diabetes, aderverkalking en andere chronische aandoeningen zoals kanker en dementie kennen een verstoorde stofwisseling als gemeenschappelijke grondoorzaak. Hier wordt steeds meer de term metabole disfunctie voor gebruikt. Maar wat is dat dan precies en hoe wordt het gemeten? Yvo Sijpkens, internist en adviseur van Je Leefstijl Als Medicijn, is één van de pioniers op dit gebied.  

Metabole disfunctie hangt sterk met leefstijl samen. De dagelijkse consumptie van ultrabewerkte voeding leidt tot een overmaat van buik- en levervet. Op zijn poli worden de patiënten metabool gescreend. Dit gebeurt met behulp van anamnese, lichamelijk onderzoek, laboratoriumbepalingen en beeldvorming.  

Bij vastgestelde metabole disfunctie is een leefstijlverandering aan de orde. Naast verbetering van slaap, ontspanning en beweging is aanpassing van de voeding essentieel. Maar voor gedragsverandering is begeleiding nodig. Doel is om weer metabool gezond te worden met herstel van lichaamssamenstelling, bloeddruk en bloedsuikers. Dit biedt volgens Sijpkens de beste garantie om tot op hoge leeftijd vitaal te blijven zonder al te veel ziektelast en medicatie. 

Dr. Yvo Sijpkens

Deze cursus bevat de opname van de webinar; “Metabole disfunctie, de basis voor leefstijl gerelateerde aandoeningen“.
De webinar is voor leden gratis terug te zien.
We zijn hard aan het werk om deze e-learning uit te breiden.
Hou de site in de gaten voor achtergrondinformatie en verdiepende-modules bij deze webinar.

Training Inhoud

Hoofdstukken Status