Wat eet je wel? Welke vetten?

Paragraaf voortgang:

Het lichaam heeft zowel verzadigde als onverzadigde vetten nodig. Verzadigde vetten en onverzadigde vetten zijn gezond mits ze niet zijn bewerkt.

  • Gezonde onverzadigde vetten zitten in vis, lijnzaad, noten, avocado, olijfolie
  • Gezonde verzadigde vetten zitten in zuivel, kokosnoot (kokosolie, kokosmelk). Verzadigd vet uit vlees eet je met mate.
Walnoten bevatten gezonde vetten

Bakken en braden

Als je gezond wil koken, dan is de bereidingswijze van je maaltijd minstens even belangrijk als wat je eet. De juiste vetstof in je pan doen is daar een goed voorbeeld van. Daarvoor moet je niet alleen rekening houden met hoe gezond de soort vet is, maar ook hoe goed dit vet tegen de hitte kan.

Als vetten verhit worden op hoge temperatuur, dan kunnen ze oxideren en schadelijk worden. De temperatuur waarop dit gebeurt, noemen we het rookpunt. Vooral onverzadigde vetzuren uit plantaardige oliën (zoals maisolie, zonnebloemolie) zijn hier gevoelig voor. Het rookpunt van deze oliën ligt op een relatief lage temperatuur.

Verzadigde vetten oxideren minder snel en zijn stabieler. In dat opzicht is het dus beter om verzadigd vet te gebruiken, in plaats van onverzadigd vet uit plantaardige oliën. 

Welk vet gebruik je wanneer?

Roerbakken: voor kort roerbakken is olijfolie geschikt. Olijfolie is, zoals we eerder zagen, een gezond vet. Bij kort roerbakken wordt het rookpunt niet bereikt.

Bakken/braden: voor bakken en braden kun je het beste verzadigde vetten gebruiken, zoals:

  • is een natuurlijk product dat door de verzadigde vetten geschikt is om te verhitten;
  • ghee: wordt ook wel geklaarde boter genoemd. Ghee is roomboter waar de eiwitten en suikers uitgehaald zijn. Deze boter is dus perfect voor wie liever geen lactose of caseïne (= melkeiwit) in zijn voeding heeft. En omdat deze boter nog zuiverder is dan gewone roomboter, kan ghee nog beter tegen hitte;
  • kokosolie: is een plantaardige olie maar bestaat wel uit verzadigde vetten die erg geschikt zijn om te koken.
  • roomboter.