Samenvatting
Je bent nu aan het einde van de module Voedingsleer in een Notendop gekomen. In deze module heb je het volgende geleerd.
Voeding bevat 3 soorten macronutriënten, namelijk koolhydraten, eiwitten en vetten.
- Koolhydraten: worden in je lichaam gebruikt als brandstof en zijn onder te verdelen in:
- Enkelvoudige koolhydraten (ook wel ‘snelle koolhydraten’):
- worden snel als glucose in je bloed opgenomen
- zitten in bakkersproducten, snoep, suiker
- Complexe koolhydraten (ook wel ‘langzame koolhydraten’)
- worden langzaam als glucose in je bloed opgenomen
- zitten in groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten
- Enkelvoudige koolhydraten (ook wel ‘snelle koolhydraten’):
- Eiwitten:
- worden in je lichaam gebruikt als bouwstof en brandstof
- worden ook wel proteïnen genoemd
- bestaan uit ‘kleinere brokjes’ die we aminozuren noemen
- er zijn 22 verschillende aminozuren
- je lichaam kan 13 aminozuren zelf maken
- 9 aminozuren krijg je via voeding binnen: de essentiële aminozuren
- van de aminozuren maakt je lichaam zelf allerlei noodzakelijke eiwitten (o.a. voor weefsels, organen en hormonen)
- Zitten in dierlijke producten (vlees, vis, gevogelte, ei, zuivel).
- Plantaardige eiwitten zitten in noten, paddenstoelen, peulvruchten en graanproducten.
- Vetten
Vetten zijn onder te verdelen in:
- verzadigde vetten:
- zitten vooral in dierlijke producten:
- verzadigd vet uit zuivel is niet schadelijk voor je gezondheid
- verzadigd vet uit vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid
- zijn hard bij kamertemperatuur
- zitten vooral in dierlijke producten:
- onverzadigde vetten: hebben positieve invloed op gezondheid
- omega 3: zitten in o.a. vis, lijnzaad, noten.
- omega 6: in plantaardige olie zoals maisolie, zonnebloemolie, sesamolie
- omega 9: wordt ook door et lichaam zelf gemaakt. Zit o.a. in olijfolie
- Transvetten:
- natuurlijke transvetten: zitten in kleine hoeveelheden in vet van herkauwers en zijn niet schadelijk voor de gezondheid
- chemische transvetten: ontstaan door het harden van plantaardige olie. Ze zijn zeer slecht voor de gezondheid. Zitten vooral in bakkersproducten.