Eiwit: Wat is het?

Paragraaf voortgang:

Eiwit is de belangrijkste bouwstof van het lichaam en is onmisbaar voor een goede gezondheid. Maar, als dat nodig is, kunnen eiwitten ook fungeren als brandstof. Bijna alle voedingsproducten bevatten eiwit. Het komt zowel in plantaardige als dierlijke producten voor. Een ander woord voor eiwit is proteïne.

Eiwitten bestaan uit ketens van kleinere ‘brokjes’: aminozuren. Er zijn in totaal 22 verschillende aminozuren. Je lichaam kan 13 aminozuren zelf maken, de andere 9 aminozuren moeten we via voeding binnen krijgen. De 9 aminozuren die we via de voeding moeten binnenkrijgen noemen we essentiële aminozuren. Je kunt de aminozuren vergelijken met legoblokjes in 22 verschillende kleuren. Voor ieder eiwit is een combinatie van verschillende kleuren legoblokjes nodig.

Van die 22 verschillende aminozuren kan je lichaam zelf allerlei noodzakelijke eiwitten maken. Spieren, botten, bindweefsel, huid, haar, nagels, organen bestaan voor een groot deel uit eiwitten. Maar ook allerlei noodzakelijke stoffen in je lichaam worden gemaakt van eiwitten, zoals bepaalde hormonen, antilichamen, enzymen, etc. Aminozuren kunnen ook verder worden afgebroken om energie te leveren.