Koolhydraatarm eten

Paragraaf voortgang:

Bij een koolhydraatarm voedingspatroon eet je, de naam zegt het al, weinig koolhydraten. Hierdoor haalt je lichaam relatief veel energie uit eiwitten en vet, en minder uit koolhydraten. Maar wat verstaan we onder ‘weinig koolhydraten’? In onze definitie bestaat een koolhydraatarm voedingspatroon voor maximaal 50-100 gram koolhydraten per dag. Hoeveel dat ongeveer is? Hieronder zie je, ter illustratie, een aantal voedingsmiddelen met de hoeveelheid koolhydraten die het bevat.

Een glas sinaasappelsap bevat 15 gram koolhydraten. Omdat het vooral de suikers uit de sinaasappel bevat, zijn het snelle koolhydraten die snel in je bloed worden opgenomen.

Een punt appeltaart bevat maar liefst 41 gram koolhydraten. Dat is bijna de helft van de hoeveelheid koolhydraten die je kunt eten in een koolhydraatarm voedingspatroon. En dan zitten er ook nog eens veel snelle koolhydraten in die je bloedsuiker snel laten stijgen.

Een halve avocado bevat 1,6 gram koolhydraten.

Nog wat voorbeelden:

  • 1 opscheplepel gekookte bloemkool (55 gram) bevat slechts 1 gram koolhydraten. Dus in 15 opscheplepels bloemkool zitten net zoveel koolhydraten als in 1 glas jus d’orange!
  • Een bruine boterham met hagelslag bevat 15,4 + 10,4 = 25,8 gram koolhydraten.
  • Een opscheplepel gebakken champignons (55 gram) bevat slechts 0,2 gram koolhydraten.

De gemiddelde Nederlander eet 237 gram koolhydraten per dag (mannen 266 gram, vrouwen 207 gr). Dit komt grotendeels doordat wij bij iedere maaltijd iets koolhydraatrijks eten. We eten brood als ontbijt en lunch en scheppen bij de avondmaaltijd pasta, rijst of aardappelen op. 

Maar ook buiten de hoofdmaaltijden eten we veel koolhydraten. En vooral die tussendoortjes zorgen voor veel extra koolhydraten.